Hoe energiezuinig wassen? Onze 8 bespaartips.

Hoe energiezuinig wassen? Onze 8 bespaartips.

Als het gaat om het verminderen van onze ecologische voetafdruk, denken we vaak aan het verminderen van plastic afval, het gebruik van hernieuwbare energie of het vermijden van single-use producten. Maar heb je er ooit aan gedacht dat je duurzaamheid kunt integreren in je dagelijkse wasroutine?

Was met een volle trommel

Hoe meer u wast, hoe meer energie u verbruikt. Verzamel daarom best zoveel mogelijk was en vul de hele trommel.
TIP: als u een vuistdikte ruimte houdt tussen de was en de bovenkant van de trommel, zit u goed.

Wist u dat Miele wasmachines aanbiedt met een ‘automatische beladingsherkenning’? Uw toestel meet hoe zwaar uw was is, en stemt de hoeveelheid water en energie hierop af. Zo verbruikt u nooit te veel.

Gebruik het programma ‘SingleWash’

Bij het wasprogramma ‘SingleWash’ is de looptijd en het water- en energieverbruik aangepast op een belading van maximaal 1 kilo. Bijvoorbeeld als u graag uw favoriete bloes aan wilt doen, maar nog niet genoeg was hebt … Dit is een snel én een zuinig programma, ideaal voor een klein wasje.

Let op het vulgewicht

Kijk bij de aankoop van uw wasmachine naar het vulgewicht en de trommelinhoud. Bent u alleenstaand of met z’n tweeën, dan heeft u een kleiner laadvermogen nodig dan een gezin met 2 of meer kinderen.

Was niet te heet

Heet wassen slurpt energie. Beperk heet wassen best tot een minimum. Wassen op 30 of 40 graden is meer dan voldoende voor een frisse en schone was.

Kies een duurzame wasmachine

Een energiezuinige wasmachine is de eerste stap naar een beter milieu. Hoe energiezuiniger, hoe meer u bespaart. Ook drogers zijn verkrijgbaar in verschillende energieklassen.

Centrifugeer uw was

Droogt u uw was in de droger? Centrifugeer dan best op de hoogst mogelijke stand. 1400 of 1600 toeren is perfect. Zo komt uw was droger uit de machine, waardoor het droogprogramma korter kan zijn.

Kies een energiezuinig wasprogramma

Energiezuinige wasprogramma’s zoals een eco-programma, wassen op lagere temperaturen en verbruiken dus minder energie dan de normale programma’s. Miele heeft bijvoorbeeld ‘PowerWash 2.0’ met Spin&Spray, waarmee machines tot wel 40% zuiniger wassen. Dit soort programma’s duren wel langer dan de normale.

Doseer de juiste hoeveelheid wasmiddel

Te veel wasmiddel zorgt voor meer energieverbruik. Let daarom op de juiste dosis. Of kies voor een Miele wasmachine met TwinDos, waarbij het wasmiddel automatisch in de juiste hoeveelheid wordt toegevoegd tijdens de was.

Mis het niet! Ontvang als eerste al onze kortingen, nieuwtjes en recepten.
Nieuwsbrief
Je persoonlijke gegevens worden vertrouwelijk behandeld, in lijn met de GDPR-richtlijnen. Meer info in ons Privacybeleid.